Introductie

Wat zou u ervan vinden om het volgende te krijgen?

 

-          Minder stress, meer rust
-          Minder verwarring, meer focus, effectiever zijn
-          Betere relaties met andere mensen
-          Gelukkiger zijn
-          Antwoorden op al uw vragen

Wat zou u ervan vinden als dit allemaal gratis is?

Welkom bij mensenrede. Al deze  voordelen hierboven zijn onder handbereik. Voor u, voor iedereen. Er zijn eigenlijk geen nadelen. Werken aan jezelf kost natuurlijk tijd en een beetje inspanning maar iedereen beslist zelf hoeveel dat is. Het meeste bereiken we ook niet door in een klas te gaan zitten maar juist in de praktijk. Die praktijk is gewoon ons eigen leven.

Wat is mensenrede?

mensenrede is geen geloof. Welke achtergrond u ook hebt, welke religie, filosofie, huidskleur, geslacht of inkomen dan ook.. het maakt niet uit. Ook u kunt groeien. De grote truc is dat we niet gaan streven naar geluk, we proberen het niet te grijpen. We houden ons bezig met andere dingen en merken dan dat geluk vanzelf aan komt waaien.

 mensenrede staat op drie pijlers.
 
-          Tegenwoordigheid van geest
-          Mildheid
-          Volwassen rede

mensenrede is een methode die bestaat uit een heldere blik op het leven en eenvoudige oefeningen.

Wat betekent dat?

Tegenwoordigheid van geest betekent dat we met onze gedachten in het hier en in het nu zijn. Mensen die mindfulness kennen weten wat dit is, het komt ruwweg op hetzelfde neer. Het is een enorme geestelijke bevrijding om alleen hier en nu te hoeven leven. Normaal slepen we zowel de toekomst als het verleden mee. We worden voortdurend afgeleid door losse gedachten. We besteden energie aan piekeren, terugdenken, conversaties herhalen in ons hoofd, angst voor wat er zou kunnen gebeuren, boosheid vooraf over wat er mogelijk gebeurt, en zo voort. Dit is allemaal begrijpelijk maar ook allemaal onzinnig. Een mens die hier en nu leeft is effectiever en rustiger, intelligenter zowel in emotie als in gedachten en houdt meer energie over. Zie voor meer informatie Oefenen met Tegenwoordigheid van Geest.

Mildheid is essentieel. Alleen in het hier en nu leven is niet voldoende. We kunnen wel niet afgeleid zijn maar als we hard en ongenadig oordelen over alles dan schieten we er weinig mee op. We moeten daarom het nu op een milde wijze bekijken. De twee pijlers zijn sterk met elkaar verbonden. Een snel en hard oordeel verstoort onze blik op wat hier en nu is. Aan de andere kant is mildheid alleen niet heel nuttig. Zie voor meer informatie Oefenen met mildheid.

Volwassen rede is de meest uitdagende van de drie pijlers. Dit vraagt ons om te stoppen met gelijk proberen te krijgen. In plaats daarvan zoeken we naar de waarheid. We beseffen dat gelijk krijgen en hebben waardeloze begrippen zijn. We kopen er niks voor. Logica en redeneertrucs gebruiken om te winnen is onvolwassen rede. Sommige mensen zijn er extreem goed in. Je kunt het studeren. Volwassen rede is logica en al die andere zaken gebruiken om te zoeken naar wat de waarheid is, kritisch te zijn tegen onze eigen ideeën en natuurlijk ook tegen ideeën van anderen. De theorie staat op deze site maar is veel minder belangrijk dan de juiste houding, die van de waarheidszoeker. Zie voor meer informatie Wat betekent Volwassen Rede?

Welke oefeningen?

Dat hangt er net vanaf hoeveel moeite we willen doen. Veel mensen doen aan mindfulness meditatie of een variant daarop. Dit helpt heel direct. De meeste mensen worden beter in hun gedachten op het hier en nu houden en ze hebben minder stress. Ook zonder formele meditatie kan iedereen oefenen, bijvoorbeeld door bij een rood verkeerslicht gewoon eens te ervaren hoe het is om te wachten. Zie voor meer informatie: Oefenen met Tegenwoordigheid van Geest.  Verder kunnen we oefenen om argumenten beter te leren begrijpen. Klopt het wat iemand zegt? Waarom? Zijn onze eigen gedachten wel altijd terecht? Hoe meer we onszelf op fouten betrappen, hoe minder we ze maken, hoe minder tijd en moeite we verspillen en hoe gelukkiger we zijn. Zie voor meer informatie: Logica en gedachten.

Wat levert me dat op?

Als we tegenwoordigheid van geest, mildheid en volwassen rede voor elkaar hebben dan komen de rust en het geluk en het succes vanzelf. Al is het maar een beetje. Binnen een maand merkt vrijwel iedereen echte verbetering op. De drie onderdelen versterken elkaar. Door te blijven oefenen maken we het alleen maar beter,

 Het is dus helemaal niet nodig om zelfs maar deze hele site te lezen, laat staan om uren per dag te oefenen of theorie uit het hoofd te leren. Probeer het gewoon! Gun uzelf een beetje tijd per dag en profiteer van de heilzame werking.