Rationele Respons

In de introductie op deze site staat vermeld dat u ‘antwoorden op al uw vragen’ kan krijgen via mensenrede. Dat is nogal een claim en toch is hij terecht. Het kan echt. Op elke vraag is een juist antwoord beschikbaar en door de technieken juist toe te passen is dat antwoord te vinden.

Dit antwoord zal altijd een rationeel antwoord zijn. mensenrede is van mening dat een antwoord alleen echt een antwoord is als het algemeen geldig is, voor iedereen. Onze eigen voorkeuren, geloof, instelling, geslacht, kleur of wat dan ook mogen niet van invloed zijn. Anders is het geen echt antwoord maar een mening. (Natuurlijk kunnen we wel vragen naar een persoonlijke voorkeur.)

Stuur uw vragen naar mensenrede - apestaartje - xs4all - punt - nl. Iedereen krijgt antwoord en uw vraag kan hier geplaatst worden. (Geef het even aan of uw naam erbij mag staan.)

Lees hier meer over goede vragen stellen.
 


Vraag 2: Wat was er eerder? De kip of het ei?

Een kip komt uit een ei maar om aan eieren te komen moet je een kip hebben? Een leuk raadseltje voor de jeugd dat denk ik vooral dient om verwondering en verbazing op te wekken.

Dit zou alleen een raadsel hebben als er een oneindige reeks kippen en eieren zou zijn. Dat is echter niet zo. Ooit waren er geen kippen. Wanneer de eerste echte Gallus gallus domesticus rondliep weten we niet maar mensen houden al zeker 3500 jaar kippen. Kippen zijn na ongeveer een half jaar geslachtsrijp dus laten we zeggen dat er minder dan tienduizend generaties zijn geweest.

Kippen zijn ontstaan uit een voorouder binnen de fazantachtigen en die legde ook eieren. Wanneer de eerste kip ook rondliep, die kwam in elk geval voort uit een ei.

Er was natuurlijk niet ooit echt een allereerste kip. Dieren evolueren rustig voort en dan komen op een gegeven moment mensen langs die scherpe lijnen trekken rond de soortnamen. Daar hebben die beesten natuurlijk nooit van gehoord.

Het antwoord is: het ei.

Lees hier meer over goede vragen stellen.
Vraag 1: Als een boom in een bos omvalt en er is niemand in de buurt om het te horen, maakt het dan geluid?

Dit is een enorm bekend filosofisch raadsel. Het heeft zelfs een eigen Wikipedia-pagina. Kortweg zijn er twee kampen. Het eerste zegt dat er wel degelijk geluid is omdat de toch genoeg geraas zal zijn en minimaal één flinke klap. Het tweede zegt dat er niemand is om te horen zodat er ook geen geluid is.

Alles draait erom wat precies de definitie van 'geluid' is. Wij maken die definitie zelf dus we mogen kiezen. Meer is er eigenlijk niet aan dit raadsel.

Het is interessant om op te merken dat er eigenlijk geen verschil is tussen de beide kampen. Hun plaatjes van de werkelijkheid zijn identiek. In beide gevallen valt er een boom om en in beide gevallen zijn er veel trillingen in de aarde en in de lucht. Of je die trillingen geluid wil noemen is niet interessant behalve als je geïnteresseerd bent in taal.

Het hangt dus maar van de definitie af. Aangezien we het word trillingen toch al hebben, is mijn voorkeur het woord geluid alleen voor 'geluid dat gehoord wordt' te gebruiken. Dat is echter een voorkeur en niets meer.

Dit is typisch een geval waarbij er best een antwoord is maar niet het antwoord dat veel mensen verwachten.

Lees hier meer over goede vragen stellen.