woensdag 3 juni 2015

update je leven, net als je TomTom

Ooit al eens ergens vlakbij geweest, met de auto, en de weg niet kunnen vinden? Terwijl je haast hebt? Ik wel. Het is niet leuk. Ik was een paar jaar geleden op weg naar een klant en ik was al laat. Files en zo. Had je maar eerder weg moeten gaan... ja, maar dat kon niet meer. Vervolgens leidde de navigatie me de verkeerde afslag op. Had ik beter op moeten letten? Tja.. als ik nou... maar dat hielp me natuurlijk niet.

Iedereen heeft zoiets wel eens meegemaakt of zal het begrijpen. Het zit tegen en natuurlijk net allemaal tegelijkertijd. Er zijn goede statistische redenen dat dit zelfs de verwachting zou moeten zijn maar daar heb je weinig aan als je te laat gaat komen op een afspraak. En het regent. En er hangt best wat van af, die afspraak.

Navigatie-apparatuur kun je makkelijk genoeg bijwerken. Updates voor de kaart zijn niet altijd gratis maar ze zijn gewoon beschikbaar. Iedereen snapt dat het geld en moeite waard is om een goede kaart te pakken te krijgen. Waarom is het dan zo moeilijk om toe geven dat dit ook opgaat voor ons hoofd? Voor onze eigen kaart van de wereld?

Sommige mensen beweren dat iedereen z'n eigen werkelijkheid heeft, z'n eigen waarheid. Het grote probleem is dat dit bijna waar is: we werken allemaal met ons eigen beeld van de werkelijkheid. We kunnen ook niet anders. Met onze zintuigen nemen we gedeeltes van onze omgeving waar en onze hersenen knutselen daar een beeld van in elkaar, ons beeld van de werkelijkheid. Onze GPS-kaart zou je kunnen zeggen. Dat is niet goed of slecht. Het is gewoon zo.

Als we fouten in onze kaart hebben dan gaat het leven stroever. Denk je maar eens in wat er gebeurt als je boos wordt op je partner of op een collega over iets wat die helemaal niet gedaan heeft. Misverstanden stapelen zich op en al gauw escaleert de hele bende. Allemaal voor niks. Of stel je voor dat je een onredelijke angst hebt, zoals veel mensen die hebben helaas. Met een beetje pech ben je constant bang terwijl dat niet nodig is, door een fout in je kaart van het leven. Veel mensen denken dat iets waar is omdat zij vinden dat het zo is. Dan bots je toch tegen muren op zodra je het een keer bij het verkeerde eind hebt en je zal niet begrijpen waarom.

Het leven is makkelijker als onze kaart goed is, simpeler, minder stressvol. Wat we nodig hebben zijn update voor onze navigatiekaart van de wereld, van het leven. Gelukkig zijn die er ook. Dat is precies wat ik met mensenrede probeer te doen.

Idee├źn voor 'updates' van de kaarten in ons hoofd zijn welkom in de comments.
2 opmerkingen:

 1. Twee weken geleden was ik bij een familieweekend op een camping bij de Loonse en Drunense duinen. Nu is het afgelopen jaar de verkeerssituatie bij Drunen veranderd. Toen ik aankwam, kreeg ik meteen de vraag of ik "ook om was gereden". De meeste ooms en tantes (en een aantal neven en nichten) hadden de instructies van hun tomtom gevolgd, maar vrijwel geen enkele van die tomtoms was ge-updatet, dus bijna iedereen had de verkeerde afslag genomen. (Zelf had ik Google Maps op mijn telefoon gebruikt, en die hoeft niet ge-update te worden; dus ik was goed gereden).

  "Waarom is het dan zo moeilijk om toe geven dat dit [principe van updates] ook opgaat voor ons hoofd?"

  Ik denk dat dat helemaal niet moeilijk is om toe te geven. De vraag is eerder: waarom updaten we onze tomtom _ook_ niet vaker?

  ...omdat dat moeite kost, en we de voordelen er niet helemaal van inzien („ach, dat loopt wel los, we komen er toch wel”), en we dus wel gek zouden zijn om er onnodig veel moeite aan te besteden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie dat jij het niet moeilijk vindt om toe te geven dat je een keer een update nodig hebt. Dat siert je. Het gaat helaas voor veel mensen niet op.

   Het kost moeite en we zien de voordelen niet. Dank je, dat is scherpzinnig. Ik denk zelf dat als het om onze geest gaan, we de nodige concepten nog niet voor ons zien in een aantal gevallen.

   Verwijderen